Modern-Industrial Lakeside House For A Family Of Eight

Located on the shore of Lake Waconia, this residence stands between tall trees with big canopies, featuring the beautiful lake on one side and a grove with 200 year old oak trees on the other. It was designed by ALTUS Architecture+Design for a family of eight and the style chosen is a combination of modern and industrial elements. Their clients enjoy an active lifestyle and the design of the house reflects that.

This is a lakeside house designed for a family of eight, hence the large dimensionsView in gallery
This is a lakeside house designed for a family of eight, hence the large dimensions
The building is organized on two levels, with the upper floor being separated into two wingsView in gallery
The building is organized on two levels, with the upper floor being separated into two wings
There are thee main zones inside the house and they are indicated on the outside through different materials and colorsView in gallery
There are thee main zones inside the house and they are indicated on the outside through different materials and colors

The design as a whole is mostly simple, with a big emphasis on transparency and natural light. The light that enters the spaces is filtered through the tree canopies and most indirect. As far as the internal organization of the spaces is concerned, the house is structured into two wings and a total of three main volumes. The distinction between these is emphasizes on the exterior of the house through the use of different materials and colors for the facades.

Full-height windows and large openings connect the house to its immediate surroundings and reveal great viewsView in gallery
Full-height windows and large openings connect the house to its immediate surroundings and reveal great views
The house's design is focused mainly on two aspects: natural materials and the overall transparency of the spacesView in gallery
The house’s design is focused mainly on two aspects: natural materials and the overall transparency of the spaces

The functions are structured on two levels. The ground floor is where an indoor swimming pool is situated along with a series of social spaces. This volume is covered in white stucco on the outside. The upper level is divided into two wings. One houses the master suite and an exercise area and the other contains the kids’ bedrooms, two bathrooms and the laundry area. The first wing has a dark brick exterior and the other is clad in wood.

The living room stands at the center of the house and is two-stories high and closely connected to the outdoorsView in gallery
The living room stands at the center of the house and is two-stories high and closely connected to the outdoors
An indoor swimming pool on the ground floor features a cozy lounge space and direct access to the gardenView in gallery
An indoor swimming pool on the ground floor features a cozy lounge space and direct access to the garden
The double-height living area brings more natural light into the center of the house and creates an overall sense of opennessView in gallery
The double-height living area brings more natural light into the center of the house and creates an overall sense of openness

At the center of the house is the living room which is a double-height space with full-height glass walls on the North and South sides and with direct access to the outdoor areas. It has concrete flooring, a dark ceiling, white walls and a metal staircase which offers access to the upper level. The colors used throughout are limited to gray and other neutrals combined with bright yellow accents and the fresh green nuances coming from the garden.

The interior design and decor are simple and highlight a series of natural materials and neutral colorsView in gallery
The interior design and decor are simple and highlight a series of natural materials and neutral colors
The concrete flooring and brick walls in combination with the metal elements give the living area a modern-industrial lookView in gallery
The concrete flooring and brick walls in combination with the metal elements give the living area a modern-industrial look
The kitchen is big and specious and features a very special island with seating for all family membersView in gallery
The kitchen is big and specious and features a very special island with seating for all family members

The kitchen is large and very spacious, with big windows all around and with a a large island with seating for all eight family members. Since the walls are not suitable for furniture installation, all the kitchen’s storage capabilities are clustered into the lower cabinets and the island.

The kitchen has no wall-mounted cabinetry and all the storage is inside the island and the lower cabinet modulesView in gallery
The kitchen has no wall-mounted cabinetry and all the storage is inside the island and the lower cabinet modules
The master bedroom has large windows on two different sides and offers views in two directionsView in gallery
The master bedroom has large windows on two different sides and offers views in two directions
The master bathroom is large as well as has its own source of natural light and viewView in gallery
The master bathroom is large as well as has its own source of natural light and view

The private wings are each special in their own way. The master suite takes advantage of the views and welcomes the outdoors in while the kids’ wing features three two-level loft beds with ladders, light sconces and minimalist designs. The space has a vivid color palette, featuring plywood wall sections colored in green and blue. Although the decor is simplistic, the space doesn’t lack character. In fact, it’s quirky and pretty fun.

The children have their own wing decorated with brightly-colored plywood surfaces and fun featuresView in gallery
The children have their own wing decorated with brightly-colored plywood surfaces and fun features
The six kids share three 2-level loft bedrooms with practical, fun and space-saving configurationsView in gallery
The six kids share three 2-level loft bedrooms with practical, fun and space-saving configurations

Powered by WPeMatico

AdSense Linen